Metodologie
Proiectul abordează o problemă esențială în functionarea sistemelor electroenergetice, si anume definirea metodologiei de masurare pentru cei mai utilizati parametri ce caracterizeaza transferul de energie: frecventa, viteza de variatie a frecventei, fazorii de tensiune si curentului, puterea activa. Se va analiza modalitatea de alegere a parametrilor folositi pentru descrierea starilor sistemului analizat atat in conditii de regim (cvasi)stationar cat si de regim dinamic, dar si cerintele impuse procesului de masurare si a calitatii masurarii. Activitatile de cercetare prevazute in WP1 si WP2, vizeaza formaularea si apoi validarea paradigmei 4M, prin care se va demonstra necesitatea discriminarii intre modelul utilizat in procesul de masurare si cel estimat pe baza semnalului inregistrat de echipamentele de masurare. Pasul urmator (depasind obiectivele EMERGE) va lua in considerare utilizarea sistemelor sincronizate de masurare, prin informatia furnizata sub forma 5M (prin adaugarea indicativul de timp, time stamp).
WP1. Paradigma de masurare 4M. Rezultatul masurarii va fi structurat pe 4 niveluri de informatie: (1) rezultatul masurarii, cu rata de raportare fr; (2) calitatea lantului de masurare, (3) un semnal de regim stationar (semnalizare) impreuna cu fereastra de masurare si rata de raportare selectata; (4) variabila GoF exprimata in aceeasi unitate de masura cu marimea masurata.
WP2. Validarea 4M. Validarea noului context de masurare pentru doua aplicatii din domeniul sistemelor electroenergetice.
WP3. Analiza pe mai multe niveluri de masurare. Metodolgie pentru analiza pe mai multe niveluri care urmareste predictia profilului de putere si clasificarea comportarii de regim stationar la nivelul utilizatorului de energie. Metodologia se va baza pe tehnici de invatare automată adaptate la informația de măsurare cu rezoluție temporală.
WP4. Aplicatii in timp real pentru pietele de echilibrare. Accentul este pus pe servicii de sistem pe care le pot oferi prosumatorii de energie, fie prin agregatori, fie prin contracte predefinite si agreate cu furnizorii de energie, avand la baza informatia cu granularitate in timp ridicata (rata mare de raportare) si modele avansate pentru profilurile de putere (sub 15 min pana la ordinul secundelor).